Opdrachtgever: Libéma

Uitbreiding parkeergelegenheid Brabanthallen

Er is een groeiende vraag en aanbod van evenementen, live entertainment en congressen. Ook bij de Brabanthallen in Den Bosch wordt dit gemerkt. Deze evenementenlocatie is één van Nederlands grootste en met diverse snelwegen in de buurt is het een ideale evenementenlocatie. Het is dan ook geen verrassing dat de Brabanthallen de parkeergelegenheid verder wil uitbreiden.

Bouwteam

Libéma, waar de Brabanthallen onder valt, besloot dat de haven als parkeergelegenheid moest gaan fungeren. Er was echter één probleem: er zit verontreinigd slib in de haven. Samen met onze samenwerkingspartner Huub Verlouw en ingenieursbureau Kragten, zijn wij na gaan denken over de meest optimale oplossing. Hiervoor zijn we een bouwteam proces gestart, waarin we verschillende uitvoeringsmethoden hebben bekeken en de risico’s in kaart hebben gebracht. 

Inzet van een sproeiponton

Uiteindelijk is gekozen om de verontreinigde ondergrond van de haven te isoleren met een laag zand met behulp van een sproeiponton. Hierdoor blijft de slib op de bodem en is alles netjes afgedekt. Daarna wordt het verder opgehoogd met 60.000m3 zand. Een mooie oplossing, waardoor we echt kwaliteit kunnen leveren en de opdrachtgever geen risico loopt. Het risico op overlast en schade in de omgeving hebben we ook ingeperkt, door trillingsmetingen en monitoring van geluid.

Het resultaat

Het project is in september 2021 begonnen en zal september 2022 worden afgerond. Als resultaat zal de Brabanthallen dan een extra capaciteit van circa 1000 parkeerplaatsen hebben en een aangrenzende strook met een mooi wandelpark.